Fuld returret

14 dages fortrydelsesret

Sikker betaling

Køb med sikkerhed

Fri fragt

v/ min. kr. 750 pr. ordre

Stor fysisk butik

Motorvej E45 - Afkørsel 33

Leksikon

Her har du et kort- og scrap leksikon

en ressource for alle, der elsker at udforske og udfolde deres kreativitet inden for kortlægning og scrapbooking. Dette leksikon indeholder en omfattende samling af oplysninger, teknikker og inspiration, der hjælper entusiaster med at skabe smukke og mindeværdige kort og scrap. Fra grundlæggende teknikker som klipning, limning og farvelægning til avancerede ideer om temaer, layout og brug af forskellige materialer, leksikonet guider både begyndere og erfarne scrappere.

Klik på leksikon ordene herunder for at få mere forklaring

Acetate er gennemsigtig plastik, der ofte bruges til shakerkort. Det fås i to varianter; en som kan tåle varme og en som ikke kan.

Akvarelpapir

Akvarelpapir er papir lavet til at håndtere større mængder vand. Det er derfor bedst at bruge til produkter som er meget våde, f.eks. sprays, vandbaseret tusser og akvarelfarver.

Akvarelpapir fås i en koldpresset udgave og en varmpresset udgave. De to udtryk beskriver hvordan papiret er produceret.

Koldpresset akvarelpapir er presset mens papiret har været koldt. Det giver en mere struktureret overflade.

Varmpresset akvarelpapir er presset mens papiret har været varmt. Det giver en mere glat overflade. Se akvarelpapir her

Akrylklodser

Akrylklodser er gennemsigtige klodser lavet af akryl/plastik. De bruges til at sætte et stempel på, så man kan stemple.

Der findes forskellige mærker og størrelser, så man skal finde det, der passer til en selv.

Fungere stempling med akrylklodser ikke for en kan man i stedet forsøge med et stempelværktøj. Se akrylklodser og stempelværktøj her.

Akrylmaling

Vandbaseret maling, der bruger akryl polymerer som bindemiddel.

Akrylmaling er kendt for følgende egenskaber:

Hurtig tørretid

Fleksibilitet og god holdbarhed

Nem rengøring:  Akrylmaling er vandbaseret, hvilket betyder, at den kan rengøres med vand, mens den stadig er våd. Når den er tørret, er den vandfast og permanent.

God farveægthed

Alsidig brug: Akrylmaling kan bruges på en bred vifte af overflader, herunder lærred, papir, træ, stof, keramik og meget mere. Den kan også fortyndes med vand eller blandes med medier for at opnå forskellige effekter.

Minimal lugt og lavt toksicitet

Alcohol Ink

Flydende alkoholbaseret pigment, der kan bruges på f.eks. Yupo papir, vellum, acetate, porcelæn, plastik, glas osv. Alkoholen fordamper hurtigt, og derfor tørrer mediet også hurtigt. Man kan bruge Blending Solution eller isopropylalkohol til at forlænge arbejdstiden og til blending effekter. Se mere her

Arbejdsunderlag

Der findes forskellige former for arbejdsunderlag. For at finde den rigtige til dig, er det vigtigt, du ved, hvad du primært arbejder med. Eksempler på underlag kan være:

Glasplade

Selvhærdende skæreplade

Wendy Wecchi

Make Art Stay-Tion

Blending

Når man med f.eks. sværter laver flydende overgange på et projekt. F.eks. hvis du på en baggrund laver en baggrund med flere blå nuancer, som du arbejder lidt ind over hinanden med en børste eller et Blending Tool.

Brads

Kaldes også “soldaterben” Push Pins eller papirbindere. Brads kan fås i flere forskellige farver.

Brayer

Rulleværktøj, der findes i forskellige størrelser. Kan bruges til f.eks. at rulle sværte og maling på stempler og gel plates.

Find værktøjer til stempling her

Bullet Journal

En Bullet Journal er et analogt system til at holde styr på ens aftaler, opgaver og andet. Det vigtigste i en Bullet Journal er ens “Bullet-ikoner” som er de små ikoner man bruger i sin Bullet Journal til at identificere de forskellige poster. De små ikoner bruger man gennem hele bogen både til logs og samlinger.

Clear stamps

Gennemsigtige stempler lavet af enten photopolymer, en akrylblanding eller silikoneblanding.

Photopolymer betragtes som den bedste kvalitet. Clear stamps kan bruges til de fleste teknikker, men de er ikke helt så stabile og varmemodstandsdygtige som gummistempler.

Se clear stamps her

Collage papir

Helt tyndt papir, nærmest gennemsigtigt. Ofte med forskellige motiver. Bruges gerne inden for mixed media, men kan nemt bruges til alt mulig andet.

Copic

Copic er en professionel alkoholbaseret tus. Den fås i flere varianter hvoraf Ciao og Sketch er de mest populære. Copic fås i 358 farver.

Ciao er tænkt som en børnetush og den er derfor mindre og har huller i låget så man undgår kvælning hvis låget sluges. Ciao varianten fås kun i 180 farver.

Sketch er lidt større end ciao og er oval i udformningen. Sketch fås i alle farverne.

Både Ciao og Sketch er født med chisel/broad nib i den ene ende og brush nib i den anden. Derudover findes der varianterne Classic og Wide. Classic er født med chisel/broad nib og bullet/fine point nib og Wide er født med en ekstra bred nib. Classic fås i 214 farver.

Det er muligt at genopfylde tussen og man kan udskifte nib.

Se Copic tusserne her

Crepepapir

Crepepapir er specialpapir som kendetegnes ved dens evne til at kunne strækkes ud og dermed formes. Det bruges ofte til at lave blomster, men kan også bruges til andet.

Crepepapir fås i forskellige kvaliteter. Kvaliteten måles i g/m² og strækprocent. Har papiret lavt g/m² og strækprocent vil det være tyndere og nemmere gå i stykker. Det er derfor ofte anbefalet at man går efter tykkere kvalitet med en høj strækprocent.

Crepepapir produceres i Italien, Tyskland og Kina. De forskellige steder laver forskellige kvaliteter.

Find Crepe papir her

Die (udtales Daj)

En die er lavet af metal og bruges til at stanse figurer og tekster ud af papir og karton. Ordet er lånt fra engelsk og på dansk kaldes den også nogen gange for et stansejern eller skærematrice. Låneordet er dog klart mest udbredt. For at kunne bruge en die skal man have en stansemaskine.

Dies findes i et hav af former og størrelser og hos Gavlhuset finder du over 2.000 forskellige.

Se dies her

Distress Oxide Spray

Fusion af pigment- og vandbaseret teknologi: Ligesom Distress Oxide-ink kombinerer Distress Oxide Spray pigmentbaserede og vandbaserede teknologier, hvilket giver mulighed for unikke egenskaber og resultater.

Jævn påføring: Sprayflasken gør det nemt at påføre farve jævnt på en overflade. Dette muliggør smukke overgange og nuancer i projekter.

Aldringseffekter: Distress Oxide Spray har evnen til at skabe et patina eller ældet udseende på overflader. Dette er nyttigt for at give et antikt og vintage præg til kunstværker.

Lag på lag teknikker: Sprayen er velegnet til at blive lagt oven på hinanden, hvilket muliggør opbygning af farvelag og skabelse af interessante og komplekse resultater. Oxide Spray er heldækkende og kan derfor bruges på mørkt karton.

Akvarel-effekter: Ved at sprøjte eller påføre vand på Distress Oxide Spray kan kunstnere skabe smukke akvarelignende overgange og effekter på overflader som papir, karton og stof. 

Se mere her

Dye Inks

Distress Ink (vandbaseret) CP (vandbaseret) Memento (vandbaseret) Archival Ink StazOn (solvent baseret) Se mere her

Elektrisk skæreplotter

F.eks. en Brother Scan’N’Cut. En elektrisk skæremaskine, der kan tilsluttes computer, og derved udskære/tegne alverdens figurer. Nogle maskiner har også skanningsfunktion, så du kan indskanne et motiv og få maskinen til at skære det ud.

Embossingfolder (2D+3D)

En embossingfolder er lavet af hårdt plastik. Der er skåret mønster i plastikken, hvilken overføres til papiret. Der findes både 2D og 3D foldere.

Se alle embossingfoldere her

En 2D embossingfolder har 2 lag, bunden og det der bliver hævet.

En 3D embossingfolder har 3 eller flere lag. 3D embossingfoldere har derfor typisk flere detaljer og er tykkere. Det er derfor ikke alle maskiner som man kan bruge 3D embossingfoldere i.

Kræver en stansemaskine

Eyelet

Kan oversættes til “snørehul”. Hullet laves oftest med en punch (Crop-a-dile), og i hullet isættes en eyelet, der klemmes rundt om hullet og dermed forstærker det.

Foamiran

Skummateriale i ark/ruller, der oftes bruges til fremstilling af blomster.

Kan indfarves, varmes m.v.

Foamiran kaldes også mosgummi eller Flowerfoam

Se et udvalg af Foamiran her

Glossy Accents

Glossy Accents er en lim som også kan bruges til at give skinnende detaljer, f.eks. hen over brilleglas på farvelagte motiver.

Glossy Accents bliver også ofte brugt i forbindelse med mixed media, se dem her.

Gesso

Gesso er en grunder/primer som bruges til at forberede ens materiale inden man starter sit projekt. Man kan f.eks. smøre det på sit kort inden man laver et mixed media projekt eller på sit lærred inden man maler.

Gummistempler

Gummistempler er ofte lavet af rødt eller gråt gummi. De er meget stabile og gode til de fleste teknikker.

Heat embossing eller varm embossing

Teknik hvor der påføres embossingpulver på dit projekt f.eks. ved hjælp af sværte, paste eller anden vådt element, som pulveret kan binde i. Pulveret smeltes herefter med en varme pistol. Det er vigtigt, du kun varmer til, det er smeltet og ikke giver det for meget varme, da pulveret så kan “skille” eller trække så meget ned i kartonet, at effekten forsvinder.

Wow embossingpulver er opdelt i forskellige bogstavskategorier, der fortæller noget om pulverets opbygning.

Følgende siger noget om pulverets størrelse:

Regular (R): Den mest almindelige pulver i en størrelse, der kan bruges til de fleste projekter.

Super Fine (SF): Super fint pulver, der er god til finere detaljer som f.eks. stemplede tekster.

Ultra High (UH): Mere “chunky” pulver, der giver et “højere” embosset resultat. Er ikke god til fine detaljer.

Følgende siger noget om pulveret egenskaber:

Translucent (T): Pulver, hvor man delvist kan se igennem, når det er smeltet. Derfor kan det, du embosser på påvirke resultatet. Embosser du f.eks. på gult karton med en blå embossingpulver med koden T vil det ende med at se grønt ud.

Opaque (O): Heldækkende embossingpulver.

Marbling (M): Pulver med en hvid base og forskellige farvede elementer, der giver en marmoreringseffekt, når det smeltes.

Mixture (X): Henviser til pulvere, der er et mix af de forskellige pulvere. F.eks. en blanding af R og UH.

Se alt embossing pulver her

Hot Foil plate

En "hot foil plate" er en del af udstyret, der bruges til varmefolieringsteknikker i f.eks. Spellbinders Glimmer Hot Foil maskinen. Det er en metalplade, der normalt er indgraveret med et mønster eller en tekst, og som med presset fra en stansemaskine bruges til at overføre folien til et materiale som papir eller karton.

Se hot foil værktøjer her

Interaktiv kort

Interaktive kort bliver ofte betegnet som “kort, der kan noget”. Det kan f.eks. være at der er en pil man kan bevæge og så bevæger et element på kortet sig. Det kan også være at noget skifter plads eller ændre udseende. Interaktive kort kan være avanceret, men anstrengelserne er det hele værd, da interaktive kort ofte har en meget stor wauw-effekt.

Har du lyst til at få mere inspiration, så bliv medlem af vores Krea Klub på facebook

Kortbase

En kortbase er den base man bygger sit kort op på. Man kan enten bygge direkte på kortbasen eller man kan benytte en kortfront. En kortbase er enten med sidefold eller topfold. Sidefold betyder at foldningen er til siden og man åbner dermed kortet som en typisk bog. Topfold betyder at foldningen er i toppen og man åbner dermed kortet fra bunden og op.

Kortfront

Et stykke papir, ofte udstanset til passende mål, som man bygger sit kort på inden man sætter det på kortbasen

Kortstørrelser

Danske mål

På dansk bruger vi cm til at angive størrelsen på vores ting. Vi bruger typisk de europæiske standard størrelser.

Som det ses på illustrationen, så er hver størrelse halvdelen af den foregående størrelse, altså er A5 halvdelen af A4. Det betyder at en A6 kortbase er en A5 foldet på midten, så frem det er en kortbase med sidefold

Amerikanske mål

I USA bruger de ofte inch (tommer) til at angive størrelsen på deres mål. De har også standard størrelser. De amerikanske størrelse vi typisk arbejder med herhjemme er Letter (8 ½” × 11”) og A2 (4 ¼” x 5 ½”). Man får A2 ved at dele letter på midten og folde den.

LO (Layout)

Andet navn for Layout eller Scrapbooking Layout. Side lavet ofte med 30x30 cm som base, hvorpå man sætter billeder, titel og pynt.

Lim

Lim fås i en kold og en varm variant. Begge dele har fordele og ulemper.

Kold lim er klar til brug direkte fra tuben. Kold lim tørrer ofte hurtigt, men kan ikke hæfte på alle overflader. Der kan være forskel på kvaliteten af lim. Er det en lim med meget vand, vil den nemt kunne give rynker på ens papirprojekter, men har den for lidt vand kan den være for tyk og dermed give klumper.

Varm lim kræver en varmekilde, typisk en limpistol, for at virke. Det kan holde på de fleste overflade og tørrer hurtigt. Kan efterlade klumper, så egner sig ikke til tynde lag.

Se alle lim og klæbeprodukter her

Masking

Masking er en stempel-teknik hvor man ved hjælp af maskingtape/maskingpapir maskere områder af sit projekt. Der hvor man har maskeret vil man ikke kunne stemple. På den måde kan man opbygge scener af flere mindre motiver som tilsammen bliver til et stort motiv.

Minc

En Heidi Swapp Minc-maskine er et værktøj til varmefoliering, som bruges til at tilføje metalliske og glitrende effekter til forskellige materialer som papir, karton, stof og mere. Minc-maskinen er udviklet af Heidi Swapp, en kendt designer inden for scrapbooking og papirhåndværk. Bruges som en laminator, hvor der indføres papir med laserprint og folie. Varmen binder disse elementer sammen.

Se Minc maskinen og andre foil værktøjer her

Mixed Media

Fælles betegnelse for et projekt, hvor du mixer forskellige medier. F.eks. maling, paste, sværte og lignende. Bruges ofte om projekter, der indeholder lidt mere “grisseri”. Se mere her

Mønsterpapir / designpapir

Papir/karton med forskelligt design. Alt efter mærke kan der være design på enten den ene side eller på begge sider. Findes ofte i 30x30 cm eller 15x15 cm format, men også i andre formater.

Se alt karton og designpapir her

 

Gavlhuset designer selv karton på svanemærket papir i offwhite 240g - se det her

Nuvo Drops

Findes i forskellige finisher. Tilføjer små 3-d effekter på dine projekter i stedet for f.eks. enamel dots. Kan også bruges som paste f.eks. gennem en stencil.

Nib

Spids på en tus eller pen, som fordeler blækket.

Paper Pad / Blok

Paper pad er det engelske ord for papirblok. Det er en samling af papir, ofte mønsterpapir, som passer sammen. En blok har gerne et emne og alle arkene passer ind i det emne. Man kan også få blokke med ensfarvede ark.

Papir til farvelægning med alkoholbaserede tuscher

Når man skal farvelægge med alkoholbaseret tusser betyder papiret meget for resultatet. Der findes forskellige muligheder og det gælder om at finde den man selv synes virker bedst for en og som giver det resultat man ønsker. Man skal være opmærksom på at noget papir kan være bedre hvis man gerne vil blende farverne sammen, hvor andet kan være bedre hvis man ikke ønsker så meget blending. Forskellige typer papir der egner sig til farvelægning med alkoholbaseret tusser

Neenah karton

Gavlhuset alkoholpapir

Papirtrimmer

En papirtrimmer er et værktøj, der bruges til at præcist skære papir eller andre materialer i ønskede størrelser og former. Findes med forskellige former for knive f.eks. rulleskær og lignende.

Find alle skæremaskiner her

Paste

Mixed media produkt, der ofte kendetegnes ved en tykkere konsistens (f.eks. som flødeskum eller guf), der kan bruges f.eks. gennem en stencil. Findes i forskellige farver, teksturer, finisher, med glitter og lignende. 

Se mere her

Pigment Inks

VersaFine (oliebaseret)

VersaFine Clair (oliebaseret)

VersaMagic (vandbaseret)

Memento Luxe (vandbaseret)

Delicata (vandbaseret)

Distress Oxide (hybrid, vandbaseret)

Se mere her

Planner

En planner er en kalender med god plads til kunstneriske elementer. Man kan blandt andet bruge klistermærker, udstansninger eller andet pynt. Man kan også selv tegne/male i den.

Punch

Et manuelt stansejern, hvor man indfører et stykke karton, trykker på et håndtag og derved presser en udstansning ud.

Reinker

Genopfyldning til sværter.

Shakerkort

Shakerkort er en korttype, hvor der er et element, som rasler, når kortet rystes. Elementet er ofte fyldt med pailletter, små perler eller andet shakerfyld. Korttypen kan laves på flere måde. Det kan blandt andet laves så hele forsiden af kortet er en stor shakerdel, eller det kan laves med et eller flere mindre shakerdele.

Se forskelligt fyld til shakerkort

Skitse

En skitse bruges til inspiration til opbygning af kort, layouts, albums og andet. Man kan enten vælge at følge en skitse slavisk og tilføje alle elementerne hvor de er på skitsen, eller man kan nøjes med at tage de elementer som man føler passer til sit projekt. Skitser er ofte gode hvis man er gået i stå og mangler inspiration så man kan komme i gang igen.

Stansemaskine

En stansemaskine er en maskine, der bruges til at skære eller forme materialer som papir, karton, metal, plast eller tekstil i præcise former eller mønstre med dies.

Stansemaskiner findes i forskellige typer og størrelser og flere af dem kan ud over at udstanse også embosse/præge karton.

Se alle stansemaskiner her

Stempelrens

Bruges til at rengøre dine stempler med efter brug. Der findes flere forskellige slags og forskellige indpakning - f.eks. i dabber- eller sprayform. Gå efter en god allround eller en, der er specificeret til den sværte, du oftest bruger.

Stempelværktøj

Et stempelværktøj bruges til at gøre stempling nemmere. Der findes forskellige mærker og de har mindre forskelle. Et stempelværktøj åbnes og man kan på den ene side sætte et stempel fast og på den anden side papiret man ønsker at stemple på. Når man så lukker den igen, så stempler den. Da både stempel og papiret sidder fast, er det muligt at stemple flere gange samme sted og man kan dermed få et skarpere aftryk.

Vil man ikke bruge et stempelværktø,j kan man i stedet vælge en akrylklods.

Stempelværktøj findes her

Stencil

Plastikark der kan bruges til at påføre paste, sværte, maling og lignende igennem. Kan også embosses i en stansemaskine.

Alle stencils findes her

Syrefri

Udtrykket syrefri bruges ofte omkring papir. Det betyder at der ikke er syre i papiret, som med tiden kan ødelægge ens projekt. Ikke-syrefrit papir kan nemt blive misfarvet med tiden og miste stabiliteten. Det kan også reagere med ens produkter, f.eks. så farver ikke fremstår så pænt.

Tape

Tape kaldes af nogen også for “tør lim”. Det er et produkt der kan klæbe sig fast, enten på den ene side eller på begge. Den type med klister på begge sider, kaldet dobbeltklæbende tape, er den mest benyttede inden for kort og scrap. Dobbeltklæbende tape fås både på rulle og i ark. Det fås desuden også i forskellige bredder.

Der findes også tape med skum på, kaldet foam tape eller på dansk skumtape eller 3D tape. Det er også dobbeltklæbende og det fås i forskellige tykkelser. Det bruges til at give dimensioner og hæve elementer på ens projekt. Det fås både på rulle og i ark.

Man kan også få tape runners. Det er en manuel maskine, som man kører hen over sit projekt og så efterlader den dobbeltklæbende tape. De fleste kan genopfyldes og man slipper for beskyttelsespapiret.

Du finder lim og tape her

Vandpensel

En vandpensel er en pensel der har en lille beholder indbygget hvor der kan være vand. På den måde kan man nemt tilføje mere vand til det man er ved at male.

Pensler og spartler er her

Varmepistol

En varmepistol kan bruges til at smelte embossingpulver eller til at tørre projekter med vand. En varmepistol kan IKKE erstattes af en hårtørrer!

Man kan få flere typer af varmepistol. Nogle koncentrere varmen meget og de er bedst til heat embossing. Andre koncentrere varmen mindre og de fungere bedre til tørring. Enkelte har flere indstillinger og kan dermed begge dele.

Se varmepistoler her

Vellum

Vellum er en form for papir som er svagt gennemsigtigt. Det fås i flere farver og alt efter farven kan papiret være mere eller mindre gennemsigtigt. Oprindeligt er vellum lavet af kalveskind, men det vi bruger i dag til kort og scrap er en efterligning fremstillet af plantefibre.

Watercoloring / akvarelmaling / vandfarve

Akvarelfarvelægning, eller blot akvarelmaling, er en kunstteknik, der bruger vandopløselige farver til at skabe resultater. Farverne kan blandes med vand og bruges ofte på akvarelpapir for at skabe de bedste resultater. Akvarelfarver kan bruges på papir, stof og andre sugende overflader.

Se akvarelmaling

Yupo papir/karton

Yupo papir er et unikt syntetisk papir, der er lavet af polypropylen. Det er ikke fremstillet af træmasse som traditionelt papir, men derimod er det lavet af plastmaterialer. Dette gør Yupo papir utrolig glat, holdbart og vandafvisende. Bruges oftest til Alcohol Ink.